Když už mlsat, tak jedině s kvalitní čokoládou

Když už mlsat, tak jedině s kvalitní čokoládou

Hořká, mléčná, bílá, s kousky oříšků nebo rovnou s kandovaným ovocem. Nebudeme dlouze zapírat, řeč je tu o čokoládě – pochoutce, které jen málo kdo z nás odolá. Asi vás nepřekvapí, že světově největšími konzumenti sladké mlsoty jsou Švýcaři. Průměrný Švýcar zvládne ročně sníst až 12 kilogramů, jak prozrazují statistiky z roku 2015.

Abychom Švýcarům nekřivdili, je spravedlivé podotknout, že číslo prodeje čokolády v zemi navyšují i sem přijíždějící turisté. Nad tím se také nikdo nepozastavuje, vždyť je tomu více než jedno století, kdy Rudolf Lindt vyrobil první, na jazyku se rozplývající, čokoládu. A tato značka je tu pořád, najdete ji i v českých obchodních řetězcích.

Češi a čokoláda

Česká republika bezesporu drží několikaletá prvenství v konzumaci piva, ale v pojídání čokolády se řadí k evropskému průměru. Průzkum z roku 2012 odhalil, že v naší zemi se sní ročně kolem 60 000 tun, na jednoho z nás tak průměrně připadá 6 kilogramů za rok. Tedy jen polovina toho, co zkonzumuje průměrný Švýcar. V oblíbenosti vede klasická mléčná čokoláda, ale do kurzu přichází i více procentní hořké pochoutky.

Naše republika nezůstává pozadu za Švýcary ani ve výrobě. U nás se nachází hned několik čokoládoven. My bychom rádi vyzdvihli čokolády značky Jordi’s od spoluzakladatelů Lukáše Koudelky a Jiřího Stejskala. V prestižní zahraniční soutěži Academy of Chocolate si přivezli už 6 ocenění.

Jejich čokoláda je označována jako “bean to bar”, neboť z bobů je jejich recepturou vyráběna rovnou tabulka čokolády. To je značně odlišný přístup, než který aplikuje většina čokoládoven. Mnohem častější je nakoupit čokoládové pecky z Belgie, Itálie nebo zmiňovaného Švýcarska. Následně mistři čokolatiéři tyto pecky roztaví, smíchají s jinými příchutěmi a nechají zase zatuhnout do nám známé podoby čokolády.

Na jaké další čokoládovny narazíte v regálech obchodů? Známými českými značkami jsou i Fikar, Zora nebo Orion. Poslední jmenovaný je navíc největším tuzemským výrobcem sladké pochoutky. Napomohl tomu vstup firmy Nestlé do společnosti Čokoládoven, a. s.

Čokoládové hýčkání

Mléčnou, bílou a hořkou mlsotu nemusíte jenom jíst. Dnešní trh poskytuje i další možnosti, jak si dopřát čokoládové potěšení. Už jste zkusili aromatickou čokoládovou masáž? Nebo si kupte sprchové tekuté mýdlo s vůní čokolády. Je opravdu těžké odolat, abyste ho neolízli.

Pokud vy ani vaši kolegové si nedokážete odepřít mlsání, pak společně vyrazte na pohodový teambuilding plný této pochoutky. Právě pro vás je vhodný indoorový program Čokoládového dne, kde se od teoretického popisu výroby dostanete k samotné týmové soutěži. Přesvědčte porotu, že vámi zhotovená pralinka je ta nejlepší z nejlepších. Nebojte, ani o ochutnávku nebudete ochuzeni.

Štítky

Čokoládovým dnům nelze odolat

Tabulka kvalitní čokolády je něco, čemu jen málo kdo dokáže odolat. Ve světové konzumaci sice jednoznačně vedou Švýcaři, ale v České republice existují také kvalitní kousky. Například Jordi’s čokolády ohromují i zahraničí. Neodepírejte si občasné čokoládové potěšení a naopak si dopřejte s kolegy odpočinkový program na firemní akci od Z-AGENCY.