Asijští démoni nejsou jen děsiví, ale i extrémně nebezpeční

Asijští démoni nejsou jen děsiví, ale i extrémně nebezpeční

Různá strašidla, duchové a démoni neodmyslitelně patří k folklóru takřka všech asijských zemí. Tyto bytosti obvykle živé nejen straší, ale často jim i ubližují.

V tomto článku si na pár takových posvítíme.

Kappa

Démon Kappa by se dal označit za jakousi japonskou alternativu našeho vodníka. Kappa však nemá ani roztomilý zelený fráček, ani lidské rysy. Jeho vzhled se podobá spíše velké želvě kombinované s opicí.

Kappa se obvykle zdržuje v blízkosti řek, rybníků a přehrad. Tato bytost je známá svou velkou láskou k okurkám, ovšem nepohrdne ani lidským masem. Na své oběti obvykle čeká ve vodě. Jakmile se vyhlédnutý nebožák dostatečně přiblíží, stáhne ho Kappa pod hladinu, kde si na něm pošmákne.

Oni

Oni jsou tradiční japonští démoni, jejichž vzhled působí dost děsivě. Disponují totiž hrubou kůží a velkými rohy. Ne všichni jsou však takoví. Oni vypadají v každé části Japonska trochu jinak, ale nikdy se nejedná o žádné hezouny.

Nejčastěji jsou tito démoni spojováni s peklem, které mají za úkol chránit. Někdy rovněž trestají zločince a jedince s amorálním jednáním. S Oni se můžeme setkat jak v japonské literatuře, tak i ve filmech či hrách. 

Rakshasas

Tyto démonické bytosti pocházejí z hinduistické mytologie. Mohou mít více forem. Některé jsou spíše zvířecí, jindy Rakshasas připomínají svým vzhledem člověka. Podle legend se tito démoni vyznačují hlavně svou velkou krutostí.

Rakshasas se snaží v mnoha indických eposech vzdorovat dokonce bohům. Často proto mezi nimi probíhají konflikty.

Yürei

Yürei nejsou v pravém slova smyslu démoni, nýbrž spíše duchové. Běžně jsou zobrazováni jako postavy s vybledlou pletí a v případě žen i s volně vlajícími vlasy. Někdy na sobě mají tradiční kimono.

Yürei se nejčastěji vyskytují na místech své smrti. Jejich největším koníčkem je pronásledování jedinců, kteří mají co dočinění s jejich úmrtím. 

I dnes se v Japonsku běžně provádějí rituály, jež mají zabránit tomu, aby se duše mrtvého člověka neproměnila do podoby Yürei.

Krasue

Démon Krasue pochází z jihovýchodní Asie. Má podobu levitující hlavy mladé ženy, které visí z krku část vnitřních orgánů. Po světě se v této formě pohybuje pouze v nočních hodinách, kdy vychází na lov. Krasue se může živit klidně i dobytkem, nicméně největším lákadlem jsou pro tyto démony těhotné ženy.

Krasue má i zbytek těla. K němu se ale hlava připojuje až někdy k ránu. Pokud se Krasue nepodaří do rozbřesku spojit s vlastním tělem, umírá. Během dne nejde tento démon rozeznat od obyčejných lidí.

Štítky

Nechcete je nikdy potkat

Asijští démoni mohou mít mnoho forem a obecně platí, že žádnou z nich bychom asi nikdy potkat nechtěli. Mnohé z výše zmíněných bytostí však účinkují v nejednom hororovém snímku.

Kdo by se tedy chtěl o asijských démonech zábavnou formou trochu dovzdělat, může si pustit odpovídající film.