Battlestar Galactica

Battlestar Galactica

Je jen málo seriálů, které začínají vyhubením lidstva. Z těch známějších je možné zmínit snad jen The Walking Dead. I když tam lidé defacto vyhlazení nejsou, jen poupravili své stravovací návyky a trochu se jim vytratily kognitivní funkce.

V Battlestar Galactica se lidstvo prostě vypařilo. Ke změně skupenství mu pomohly hlavně atomové bomby, jež na ně byly seslány jejich vlastním výtvorem – Cylony. 

Konec lidstva

Battlestar Galactica spatřila světlo světa v roce 2003, tehdy ještě jako dvoudílná minisérie. O rok později následovala první řada, a pak ještě další tři. Je slušné se také zmínit, že nejde o originální dílo, ale o remake. 

Originál stejného názvu se vysílal v Americe mezi léty 1978-1979 a remake si z něj bere hlavně základní premisu a mnoho hlavních postav. Jinak se ovšem jedná o svébytné dílo, které si dosyta užijí i jedinci neznalí předlohy.

A kdo že jsou tedy ti Cyloni zmínění na začátku? Jde v podstatě o roboty, které lidé žijící na dvanácti koloniích vyrobili k převážně k práci. Ti se samozřejmě v jako každém správné sci-fi kousku vzbouřili a začala válka.

Ta byla dlouhá a krvavá. Válka nakonec samozřejmě skončila a Cyloni se stáhli mimo lidská teritoria do hlubin temného vesmíru. 

Dlouhá desetiletí o nich nikdo neslyšel. Jednoho krásného dne se ovšem vrátili, vyřadili veškerou lidskou obranu a začali likvidovat vše živé na osídlených planetách. Tedy vše úplně ne, pár desítek tisíc kousků druhu homo sapiens přeci jen přežilo. 

Ti se pak pod dohledem muzeálního bitevního křižníku jménem Battlestar Galactica snaží najít novou naději v podobě bájné třinácté kolonie jménem Země. Za zády však mají flotilu strojů, která jim má za úkol jejich cestu pořádně osladit.

Napínák od začátku až do konce

Základní premisa zní jako typické vědecko-fantastické klišé a do jisté míry také je. Nicméně pokud dá divák seriálu šanci, velmi rychle zjistí, že příběh je nekonečně komplikovanější.

Už na začátku totiž zjistíme, že Cyloni nejsou tvořeni pouze chodícími topinkovači, ale mohou vypadat a jednat jako lidé, minimálně ve dvou případech i velmi sexy lidé. Někteří jsou dokonce naprogramováni tak, aby si mysleli, že lidmi skutečně jsou. 

A ano, i ve flotile hledající Zemi se jich pár najde. Problém navíc je, že nejde o žádné terminátory, které by šlo snadno identifikovat mrknutím se pod kapotu, ale o naprosto přesné lidské kopie nás samotných. A mají plán. Díky tomu je v seriálu o zábavu postaráno, a to po celé čtyři série.

Žádná jednoduchá zábava

Když měla nová Battlestar Galactica svou premiéru, šlo doslova o zjevení. Na rozdíl od konkurenční Hvězdné brány, která v té době už měla za sebou pár sezón, nebyla Galactica nikdy popcornovou zábavou pro celou rodinu, ale mnohem temnějším, a hlavně chytřejším dílem.

Hrdinové zde nejsou ani náhodou dvourozměrní, jak bylo tehdy zvykem. Právě naopak. Všechny postavy v tomto seriálu jsou skvěle napsané i zahrané. Každý má své dobré i horší chvilky. 

Nezřídka se stane, že kladní hrdinové se během pár dílů změní v záporné postavy a naopak. Avšak ne prvoplánově, ale zcela přirozeně a pochopitelně. Dokonce ani Cyloni nejsou úplně zlí. Mají své motivace, které rozhodně nepatří do kategorie hloupých. A i ty se s postupujícím dějem mění.

Štítky

Stojí za to i dnes

Kdo Battlestar Galacticu dodnes neviděl a má rád sci-fi žánr, měl by tento rest co nejrychleji napravit. Jedná se o velkolepé dílo, které dokáže uchvátit jak příběhem a hereckými výkony, tak i skvělým hudebním doprovodem a celkovou atmosférou. 

Pro dokonalý zážitek je ale zásadní vyhnout se obloukem dabované verzi. Ta je zároveň důkazem toho, že právní stát u nás neexistuje. Kdyby ano, autoři českého dabingu už by dávno hnili někde v šatlavě.