Nejlepší navigační programy

Nejlepší navigační programy

Zabloudit na cestách po neznámých krajinách není zase tak složité.

S tímto problémem nám však mohou pomoci různé navigační doplňky, které si můžeme stáhnout do našich mobilních telefonů či třeba tabletů.

Které aplikace patří mezi ty nejlepší?

Dojet na místo určení pouze pomocí značek jde samozřejmě také, nicméně proč si to dělat těžší, když je možné si práci zásadním způsobem ulehčit.

Stačí si jen stáhnout do mobilu vhodnou navigační aplikaci, s jejíž pomocí se můžeme dostat bez zbytečných komplikací kam jen budeme chtít. 

Ne každá navigace je však dostatečně kvalitní a disponuje všemi potřebnými funkcemi. Proto je moudré zaměřit se pouze na ty skutečně dobré o ověřené.

Waze

Jedná se o jednu z nejoblíbenějších aplikací tohoto typu u nás, u které je však dobré hned na začátku zmínit jednu podstatnou vadu – je určena pouze pro řidiče osobních vozidel. Profíci od Waze nedostanou to, co skutečně potřebují, tedy možnost naplánovat trasu i pro rozměrnější vozidla s větší tonáží. 

Naopak mezi výrazné klady Waze se jednoznačně řadí přehled aktuální dopravní situace, a to včetně různých uzavírek či dopravních kolon. Dokonce je možné tímto způsobem zjistit i místa, kde číhá policie s radarem a případně včas uzpůsobit styl svého řízení.

Waze si samozřejmě necucá tento druh informace z prstu, ale má je od řidičů, kteří případné komplikace na silnici nahlašují do systému

Pochopitelně je snadné si zde naplánovat také trasu z jednoho bodu do druhého. Možnost zvolit si mezi těmito body pouze jednu zastávku je sice mírně nepříjemná, nicméně se nejedná o nic katastrofálního. 

Vhodné je se ještě zmínit o hlasové navigaci ulic, která je velice praktická a příjemná zároveň. Hlas navigace lze přepínat z češtiny do slovenštiny. Waze je k dispozici zdarma.

Sygic

Komu nevadí zaplatit ročně lehce přes pět stovek, může vyzkoušet třeba navigaci Sygic. Tu je možné používat i bezplatně, ovšem s mnoha omezeními. 

V základní formě poskytuje dvourozměrné mapy a možnost nastavit si trasu dle libosti. Tento základ může někomu stačit, ale kdo se pohybuje na silnicích takřka denně, určitě ocení vyšší komfort. A toho se mu po zaplacení výše uvedené částky dostane. 

Sygic v plné verzi nabízí 3D mapy, hlasovou navigaci i aktuální dopravní informace. Velmi zajímavá je bohatá databáze adres a bodů zájmů, díky kterým je možné najít nejbližší nocleh či levnou benzinku docela hračka.

Mapy.cz

Tato aplikace patří v našich zeměpisných šířkách mezi nejstahovanější a není se čemu divit. Nejenže je k dispozici zdarma, ale zároveň bezplatně poskytuje skutečně obrovské penzum informací. A to nejen pro řidiče. S touto aplikací se neztratí ani milovníci turistiky, a to jak pěší, tak také cyklo.

V tomto ohledu jsou Mapy.cz výjimečné nejen v rámci československých, ale i světových navigací. Samozřejmě i zde je možné si naplánovat trasy podle své libosti a součásti programu je také hlasová navigace.

Výběr není složitý

Zvolit si vhodnou navigaci není zase tak složité, jak by se možná mohlo zdát. Kvalitních aplikací sice existuje docela velké množství, nicméně většina z nich není zpoplatněna, případně jsou k dispozici alespoň jako demoverze. Tudíž si je mohou řidiči zkoušet dle libosti, aniž by je to stálo jakékoliv peníze.