Nejskandálnější americké volby (Biden vs. Trump)

Nejskandálnější americké volby (Biden vs. Trump)

Českou republiku čekají v lednu 2023 prezidentské volby. Budou i je provázet skandální odhalení, jako tomu bylo při prezidentských volbách v USA v roce 2020? Uvidíme.

Jedny z nejskandálnějších amerických voleb tehdy otřásly celými Spojenými státy.

Stručná fakta

Prezidentské volby ve Spojených státech amerických se konaly 3. listopadu 2020. Proti sobě se tehdy postavili dva odlišní politici – Joe Biden za demokratickou stranu a Donald Trump za stranu Republikánskou.

Konečné výsledky po sečtení zhruba 155 miliónů hlasovacích lístků rozhodly ve prospěch demokratického Joa Bidena. Ten získal okolo 81 miliónů hlasů, Donald Trump pak okolo 74 miliónů.

Novým americkým prezidentem se pak stal Joe Biden, který do svého úřadu nastoupil 20. ledna 2021.

Výjimečností těchto voleb byl fakt, že poprvé od roku 1900, kdy účast ve volbách oficiálně překročila 70procentní účast, šlo o volby s nejvyšší účastí voličů v historii Spojených států.

Skandální průběh

Oba prezidentští kandidáti se v průběhu kampaně vzájemně obviňovali. Média i novináři přišli s mnoha skandálními odhaleními na obou stranách. Co všechno bylo „odhaleno“? 

Neplatič Trump

Jedním z prvních skandálů bylo odhalení, se kterým přišel americký deník The New York Times. Donald Trump údajně neplatil více jak deset let žádné daně z příjmů.

Například v roce 2016, kdy se stal prezidentem Spojených států, zaplatil na federální dani asi jen v přepočtu necelých 18 tisíc korun. Tu samou částku pak zaplatil i za první rok ve funkci prezidenta, a to i přes to, že vlastnil po celém světě síť golfových hřišť, kasin a obří řetězec hotelů.

Donald Trump obvinění označil za „totální fake news“, obhájit se přesto nedokázal.

Pochybné podnikání Bidenova syna

Další skandální odhalení se týkalo Bidenova syna Roberta Huntera Bidena. List The Wall Street Journal přišel v době kampaně se svědectvím bývalého Hunterova obchodního partnera Anthonyho Bobulinského týkající se údajného zapojení Joe Bidena do obchodů svého syna s čínským konsorciem CEFC.

Joe Biden měl údajně na čínském trhu velké rodinné plány. Bidenův syn Robert Hunter byl také Trumpovým týmem opakovaně označován jako „vysavač na šeky“, když vždy těžil z postavení svého otce na vlivných postech.

Štítky

Bude se příště ještě přitvrzovat?

Jeden z nejvlivnějších politiků starověku král Šalomoun řekl, že „člověk panuje nad člověkem k jeho škodě“. To potvrzuje jak minulost, tak i současnost.

Na to, zda budou české volby hlavy státu podobné těm americkým si ale ještě musíme počkat.