Rumunsko, to není jen hrabě Drákula

Rumunsko, to není jen hrabě Drákula

O Rumunsku se rozhodně nedá říci, že by se jednalo o hojně vyhledávanou turistickou destinaci. 

Většina našinců si tuto zemi spojuje hlavně s hrabětem Drákulou a o ostatních lákadlech nemá ani tušení, což je samozřejmě škoda. Rumunsko toho totiž nabízí hodně, a to jak pro kratší výlety, tak i pro delší dovolené.

Je toho hodně k objevování

Rumunsko není zrovna malá země, právě naopak. Navíc je doslova přecpána různými turistickými lákadly. Jedná se o krajinu, která se může pyšnit jak krásnou nedotčenou přírodou, tak i zajímavými pamětihodnostmi, nejčastěji v podobě hradů a středověkých měst.

Výlet do této podmanivé balkánské země si tudíž užijí jak milovníci flóry a fauny, tak i obdivovatelé památek všeho druhu. Na své si přijdou i horolezci. Rumunsko, to jsou totiž mimo jiné i Karpaty, v jejichž hlubinách se nachází nejedna jeskyně. Velkou část z nich je navíc možné prozkoumat.

Skvělá kuchyně

Jedním z nejlepších způsobů, jak se více seznámit s jakoukoliv zemí, je skrze její kuchyni. V tomto ohledu se Rumunsko rozhodně nemá za co stydět. Většině Čechům bude v Rumunsku chutnat, jelikož zdejší strava se skládá mimo jiné i z mnoha druhů uzenin. Běžná je v Rumunsku i tmavá tlačenka. V tomto ohledu toho mají Rumuni hodně společného s Maďarskem. Obě tyto sousední země se, co se gastronomie týče, hodně inspirují.

Kdo by snad dostal chuť na něco lehčího, může si v restauraci objednat Ciorbu, což je tradiční rumunská kyselá polévka. 

Gastronomie, to není jen jídlo, ale také pití. Místní vína jsou velice dobrá, a i zdejší pálenka, které se říká Tuica, jistě přijde k chuti. Šmakovat bude hlavně milovníkům české slivovice. Tuica se totiž také vyrábí ze švestek.

Malované kostely

Na rozdíl od České republiky, která je víceméně ateistickou zemí, žije v Rumunsku velké množství věřících. Většinová populace je pravoslavného vyznání a je to znát i na zdejších sakrálních stavbách. 

Samozřejmě je možné narazit i na katolické chrámy, případně evangelické kostely, nicméně ve většině rumunských svatostáncích se vyznává pravoslaví.

Mezi nejnavštěvovanější sakrální stavby patří kláštery v Bukovině. Ty jsou zajímavé hlavně pro svou vnější zdobnou malbu, která vypadá hodně zachovale již déle než pět století, a to bez větších úprav.

Bukurešť

Navštívit Rumunsko a zároveň vynechat Bukurešť by byla velká chyba. V hlavním městě se totiž také nachází spousta věcí k vidění. Turista by rozhodně neměl vynechat prohlídku Národního historického muzea, kde se může setkat s velmi bohatou sbírkou lidového umění.

Zaujmout mohou i široké bulváry, případně je možné si prohlédnout Palác Parlamentu, což je typická ukázka megalomanství rumunského komunistického režimu.

Štítky

Je z čeho vybírat

Do Rumunska se turisté zrovna příliš nehrnou a když už, tak jejich kroky vedou víceméně pouze do Transylvánie, ke hradu hraběte Drákuly.

Je to ovšem škoda, jelikož tato země oplývá i mnoha jinými krásami a zajímavostmi, které stojí za navštívení.