Znáte všechny představitele Jamese Bonda?

Znáte všechny představitele Jamese Bonda?

Autorem fiktivního britského agenta, kterého všichni znají pod přezdívkou agent 007, je spisovatel Ian Fleming. Agentovi britské tajné služby MI6 vdechl život prvním románem v roce 1952. Psal až do své smrti v roce 1964 a většina jeho knih byla zfilmována.

V roli Jamese Bonda se objevilo šest herců. Kteří to byli a znáte i adepty na budoucí představitele bondovek?

1. Drsný Skot na plátně – Sean Connery

James Bond v podání Skota Seana Conneryho je mnohými považován za dokonalé ztvárnění mužského ideálu. Jistě tomu napomohla vysportovaná postava herce a skutečnost, že Connery sloužil u královského námořnictva. Sean dokonce vyhrál jeden ročník soutěže Mr. Universe. Ale největší slávu mu vyneslo 6 snímků o agentovi 007, kdy nastavil poměrně vysokou laťku svým nástupcům.

2. Bond z Austrálie – George Lazenby

Ačkoliv tento australský herec má na kontě jediný snímek v roli Jamese Bonda (V tajné službě Jejího Veličenstva), svou roli a nelehký úkol zvládl na jedničku.

Vyrovnat se Seanovi nebylo snadné, ale jemu se to podařilo, o čemž svědčí dobré hodnocení filmu. Ovšem kolegové z placu ho nemohli vystát pro jeho namyšlenost a aroganci.

3. Malíř z Londýna – Roger Moore

Ještěže od svého původně zamýšleného povolání Roger Moore upustil. Roger toužil být věhlasným londýnským malířem a zatím se stal rekordmanem mezi všemi dosavadními Bondy. Natočil hned 7 snímků, ve kterých si nezadal ani s atraktivností Conneryho.

4. Milovník divadelních prken – Timothy Dalton

Hned čtyřikrát odmítl Velšan Timothy Dalton filmové producenty, než přijal roli ve dvou filmech o agentovi 007 (Dech života a Povolení zabíjet). Poté se velice rád vrátil zpět na milovaná divadelní prkna.

5. Gentleman z Irska – Pierce Brosnan

Protože Ir Pierce Brosnan účinkoval v úspěšném seriálu Remington Steel, který ho plně vytěžoval, na svou roli Jamese Bonda si pár let počkal. A vyplatilo se! Zahrál si hned čtyřikrát, ačkoliv jedna z bondovek v jeho podání nebyla příliš výdělečnou.

6. Rodák z Liverpoolu – Daniel Craig

Na to, kdo nahradí Pierce Brosnana se čekalo dlouho. Volbu nového Bonda provázela řada spekulací. Nakonec se jím stal tehdy ještě celosvětově neproslavený Daniel Craig. Jeho prvním natáčením bylo Casino Royale. Svou přízeň si mezi diváky hledal dlouho, ale nakonec ji získal. Objevit by se měl na filmových plátnech na konci tohoto roku.

A kdo bude příštím Bondem?

Současných šest agentů 007 známe, ale kolem toho sedmého se rojí řada spekulací. Podle filmové producentky Barbary Broccoliové přichází čas pro herce, který není běloch. Stane se jím tedy britský herec s černou pletí Idris Elba? Ten rozhodně fámy nepopírá. Není ale jediným kandidátem na příštího Bonda.

Stát se jím mohou i hollywoodské hvězdy Tom Hardy či Henry Cavill. Šance má i méně známý Aidan Turner, který se objevuje především v seriálech. Jako reálnou možnost však britská média uvádí i to, že by agenta 007 nehrál muž, ale žena. Bude tak příštím Bondem v sukních Gillian Andersonová, kterou proslavila role agentky Scullyové ze seriálu Akta X?!

Štítky

Staňte se příštím Bondem i vy

Celý svět čeká na každý nový snímek s agentem 007. Už šest herců stanulo v hlavní roli. Aktuálně se spekuluje, kdo bude tím sedmým. Bude to černoch, hollywoodská hvězda, anebo snad žena? To nevíme, ale stát se na chvilku Bondem můžete i vy a vaši kolegové v teambuildingovém programu s názvem Jako James Bond.