BOPE – elitní bojovníci proti zločinu z Brazílie

BOPE – elitní bojovníci proti zločinu z Brazílie

Na světě funguje obrovské množství speciálních jednotek, ale jen málokterá je tak vytížená jako brazilská BOPE (Batalhao de operacoes Policiais Especiais)

Brazílie totiž není známá pouze svými opulentními karnevaly nebo nádhernými plážemi. Tato země je nechvalně proslulá i svou vysokou kriminalitou, a právě BOPE je jednou ze složek, které mají za úkol ji potírat.

Založení

Policejní jednotka BOPE byla založena v roce 1978. V tomto období se Brazílie potýkala s obrovským nárustem kriminality, které nebyly schopny běžné policejní složky dostatečně efektivně čelit.

A tak vznikla speciální skupina špičkových profesionálů, kteří byli určeni k řešení těch nejnáročnějších úkolů.

Od svého vzniku až dodnes samozřejmě jednotka prošla několika významnými proměnami, a to jak po technické, tak i po taktické stránce.

Stále však má BOPE jen jeden hlavní cíl, a sice bojovat s únosci, řešit bankovní loupeže nebo likvidovat nebezpečné teroristy. Díky své nesmírné efektivitě je právem označována za skvěle vybroušený diamant brazilských policejních složek.

Kde všude BOPE působí

Působnost BOPE se vztahuje na všechny oblasti Brazílie. Nejčastěji se samozřejmě jednotka vyskytuje na místech s největší zločinností, tedy v hlavním městě Brasilia a ve státech, jako jsou Sao Paulo, Amazonas či Bahia. 

Ve všech jmenovaných oblastech se běžně vyskytují nebezpečné drogové gangy. Organizovaný zločin je v Brazílii mnohem silnější než třeba v Evropě nebo USA. Proto musí být všichni členové BOPE perfektně vycvičení.

Těžko na cvičišti…

Dostat se do BOPE není žádný med, ovšem nejde o nic oproti tomu, co člověka čeká pak. Výcvik může trvat i osm měsíců a je extrémně náročný. Všichni uchazeči musí disponovat nejen vynikající fyzičkou, ale zároveň mají být odolní i po mentální stránce.

Proto jsou součástí přijímače také psychologické testy, které jsou pro mnohé kandidáty dokonce daleko náročnější než jiné disciplíny.

Samozřejmě se budoucí členové učí i umění boje, a to jak pouze s holýma rukama, tak i pomocí bodných, sečných a střelných zbraní. Každý účastník se musí naučit používat i výbušniny.

Trénink často probíhá v simulovaných reálných podmínkách. Takto si mohou všichni uchazeči vyzkoušet nanečisto, jak to bude vypadat během skutečné akce. I díky tomu je výcvik BOPE považován za jeden z nejdrsnějších a nejefektivnějších na světě.

Nejmodernější vybavení

Vzhledem k tomu, že se BOPE musí často vypořádávat s těmi nejhoršími zločinci, jsou k tomuto účelu také patřičně vybaveni. Do standardní výbavy patří nože, různé druhy pistolí, samopalů i útočných pušek. Chybět nemohou ani granáty. 

BOPE rovněž používá ke své práci i moderní technologie ve formě GPS navigace, dronů či termovizních kamer. Za zmínku stojí také obrněná vozidla, která díky masivnímu pancéřování dokáži příslušníky jednotky krýt před palbou.

Každá speciální policejní jednotka je svým způsobem unikátní a BOPE není výjimkou. Ovšem na rozdíl od svých kolegů, kteří působí v klidnějších částech planety, se musí příslušníci BOPE vypořádávat s nebezpečnými zločinky skoro na denní bázi. A to z nich činí elitu mezi elitou.