Firefly – kult, který skončil až příliš brzy

Firefly – kult, který skončil až příliš brzy

Existuje spousta seriálů, jejichž první sezóny byly považovány za špičku, ale s postupem času se jejich kvalita pozvolna vytrácela. Firefly takto ale neskončil. 

Tento počin totiž zrušili hned po první sezóně. Ovšem i přesto, či možná právě proto, se dodnes zcela oprávněně pyšní kultovním statusem.

Kovbojové ve vesmíru

Hlavní postavou seriálu je Malcolm „Mal“ Reynolds, toho času kapitán malé hvězdné lodi Serenity. Dříve však patřil k takzvaným Hnědokabátníkům, což byli rebelové bojující s Aliancí.

Ti však byli na hlavu poraženi a všichni, kdo měli s odbojem cokoliv společného, jsou od té doby na černé listině. 

Proto se musí Malcolm protloukat, jak se jen dá. Živobytí si zajišťuje různými kšeftíky, které nejsou vždy legální. Naštěstí na to není sám. Pomáhá mu jeho posádka v podobě první důstojnice Zoe, pilota Hobana, mechaničky Kaylee, pastora Booka a společnice Innary.

Hned v prvním díle se k nim přidají ještě doktor Simon společně se svou sestrou River. Na začátku příběhu však ještě nejsou součástí posádky, nýbrž jen další zakázkou.

Jak se ovšem rychle ukáže, tato zakázka je mnohem nebezpečnější, než si původně Malcolm představoval. River je totiž jiná než zbytek lidstva, a právě o tuto jinakost má Aliance enormní zájem

Zatím to nezní jako nic extra. Výjimečnost Firefly však nespočívá v dějové originalitě, ale spíše v celkovém vizuálním provedení.

To je velmi specifické. Seriál by se dal asi nejlépe charakterizovat jako western ve vesmíru.

Postavy zde mají oblečení typické pro divoký západ, a i zbraně se až nápadně podobají klasickým šestiraňákům, které správní kovbojové nosili vždy proklatě nízko.

Zásadní rozdíl spočívá v tom, že tentokrát z pistolí nelétají kulky, nýbrž energetické výboje a občas přestřelku osvěží průlet hvězdné lodi. 

Zní to trochu divoce a taky že občas i je, nicméně v kombinaci se sympatickými postavami a svižně ubíhajícím dějem jde o velmi příjemnou záležitost, která měla ambice k sobě přitáhnout velké množství diváků. Žel se tak nakonec nestalo.

Utrum po první sérii

Za Firefly stojí Josh Whedon, který má mimo jiné na svědomí například marvelovské Avengers, kteří dodnes patří mezi nejvýdělečnější filmy všech dob. V tomto případě se však úspěch nedostavil.

Chyba ovšem nebyl v režisérovi či samotném seriálu, ale ve vedení televizní stanice Fox.

Ta z nějakého nepochopitelného důvodu takřka každý týden měnila vysílací časy seriálu, což samozřejmě vedlo k nízké sledovanosti a následně i jeho zrušení po odvysílání prvních čtrnácti epizod.

Štítky

Kult

I přesto si seriál své diváky našel, a to prostřednictvím DVD nosičů a internetu. Díky tomu pak mohl Josh Whedon po letech natočit film Serenity, který děj důstojně ukončuje.

Firefly rozhodně není nejlepší sci-fi seriál všech dob, jak ho někdy jeho fanoušci označují. Určitě však jde o velice svěží dílko, které dokáže diváky místy přišpendlit k pohovce.

Navíc má jen čtrnáct dílů plus film, takže si kvůli jeho sledování nemusí člověk vyhrazovat celé letní prázdniny.