Moderní drony a jejich využití

Moderní drony a jejich využití

Hledět na svět z ptačího pohledu chtěl člověk už od pradávna, ale až s rozvojem horkovzdušných balónů a letadel se mu to podařilo.

Dnes již k tomu, abychom mohli pozorovat svět z velkých výšin, nepotřebujeme být fyzicky nahoře, klidně místo sebe můžeme použít dron.

Ten se však nehodí pouze k bezúčelnému létání. S takovýmto druhem létavce je možné dělat skutečně velké množství věcí.

Definice dronu

Ještě dříve, než si povíme o možnostech využití dronů, je fajn si něco říci i o tom, co to vlastně ten dron vlastně je. V podstatě se jedná o bezpilotní letoun, jenž je možné řídit bezpečně ze země. Některé verze jsou dokonce automatické, nicméně většinou je k řízení zapotřebí operátor.

Existuje nepřeberné množství druhů, které se od sebe liší nejen svými rozměry, ale i pohonem a samozřejmě také účelem. Možností, jak takovýto přístroj využít, je skutečně nepřeberné množství.

Válečné účely

Vzhledem k aktuálně zuřící válce na Ukrajině asi každého, kdo se alespoň občas mrkne na zpravodajství, napadne ve spojení s dronem bojová činnost. Ano, bezpilotní letadla se užívají k zabíjení dlouhá desetiletí a v budoucnu se díky moderním technologiím jejich význam ještě navýší.

Bojové drony mohou být klidně malé, nenápadné poletuchy, jež však často nesou nálože, které shazují prostřednictvím operátora na vhodné cíle. Lépe vybavené modely pak mají svým vzezřením blízko k letadlům a podle toho jsou také vyzbrojeny. Často dokáží odpalovat i vysoce účinné rakety.

Doručování pošty

Drony samozřejmě pouze nezabíjejí, ale naopak mohou působit lidem potěšení. Mnohé druhy se totiž používají jako létající pošťáci. Tato služba se používá hlavně v některých zemích na západ od nás, a i tam je ještě v plenkách, nicméně nápad to rozhodně není špatný. 

Tímto způsobem je totiž možné rychle, a hlavně bezpečně dopravit zásilku i na místa, kam by se dostával člověk jen velmi složitě a pomalu. Jelikož dron nemusí překonávat žádné nerovnostní rozdíly, má před jinými způsoby přepravy velkou výhodu.

Filmování

Snad v každém filmu je hned několik výškových záběrů na město či přírodu. Dříve se kvůli tomu musel objednávat vrtulník, což je samozřejmě docela drahá legrace. Dnes však je možné využít finančně daleko méně náročný dron.

K tomuto účelu navíc není potřeba disponovat něčím vyloženě extra speciálním, stačí si pořídit model s dostatečně kvalitní kamerou. Takové se už dají sehnat za docela slušné peníze. 

Rozhodně stojí méně než hodinový oblet vrtulníkem. Výhodou je rovněž rychlost nabíjení. Když se záběry napoprvé nepovedou, stačí stroj nechat na chvíli v nabíječce, a pak ho poslat zase zpátky do akce.

Štítky

Užiteční pomocníci

Drony dnes nemají v mnoha oborech žádnou relevantní alternativu. Standardně se používají nejen v armádě, ale třeba i během filmování. Rovněž mohou sloužit i v rámci doručovacích služeb.

Zkrátka a dobře, jde o velice užitečné pomocníky, kteří budou v našich životech hrát stále větší roli.