Globální oteplování vs. produkce vína na Jižní Moravě

Globální oteplování vs. produkce vína na Jižní Moravě

Za posledních šedesát let se na Jižní Moravě zvýšila průměrná teplota o jeden a půl stupně. To se projevuje především na podzim, kdy víno dozrává.

Může se díky tomu stát Jižní Morava vinařskou velmocí světa? Vše nasvědčuje tomu, že ano.

Celoevropský trend

Globální oteplování přináší zvýšení průměrných teplot do všech oblastí planety. Vinaři z celého světa se musí naučit s tímto problémem žít.

V zásadě mají dvě možnosti. Buď změnit pěstovanou odrůdu na teplomilnější, nebo své vinice přestěhovat do chladnějších míst.

S tím už začali světoznámí francouzští vinaři, kteří hromadně kupují půdu v jižní Anglii, aby tam začali s pěstováním vinné révy.

Naproti tomu v Polsku, které nikdy vinařskou velmocí nebylo, se začíná s pěstováním vinic teprve teď. Se svými zkušenostmi tam pomáhají zasazovat nové vinice právě vinaři z Jižní Moravy.

Polsko by se tak brzy mohlo stát další evropskou vinařskou velmocí Evropy. Dokonce požádalo o statut vinařské země, což by bylo v minulosti prakticky nemožné.

Jižní Morava má díky své poloze možnost stát se jednou z nejoblíbenějších lokalit na pěstování vinné révy.

Vína, která se ještě před několika lety pěstovala výhradně na slunných a teplých svazích jižní Francie, se najednou dají pěstovat i na Jižní Moravě.

Ne nadarmo získávají vinaři z jihu Moravy prestižní ocenění na mezinárodních soutěžích.

Vliv oteplování na víno

Vyšší teploty mají zásadní vliv na samotnou vinnou révu. Suché a horké léto totiž dodává révě vyšší cukernatost, a naopak nižší kyselost, což bylo dlouhá léta charakteristickým rysem vín z jižní Moravy.

Některá vinařství musela dokonce přistoupit k nebývalému kroku, aby některé odrůdy vína dokyselovala.

íky globálnímu oteplování se tak dá paradoxně očekávat, že se jihomoravská vína dostanou na úroveň vín z oblastí jako je jižní Francie, Itálie nebo Španělsko.

Vinice kam oko dohlédne

V České republice je více jak 20 tisíc hektarů vinic. To je skoro dvaapůlkrát víc než před padesáti lety.

Přes 90 procent všech vinic je na Jižní Moravě. Nejvíce pak v okrese Břeclav. Nejčastěji pěstovaná odrůda jihomoravských vín je Veltlínské zelené.

Průměrný Čech vypil v roce 2016 téměř 17 litrů vína za rok. To je o téměř 6 litrů vína více, než vypil v roce 1989.