Ve víně je pravda - Naše typické odrůdy - 2. díl

Ve víně je pravda - Naše typické odrůdy - 2. díl

S červenými víny je to u nás díky studenému klima trošku komplikovanější.

Aby modré hrozny dostatečně vyzrály, potřebují hodně sluníčka, kterého se u nás někdy už na podzim nedostává.

​Potom hrozny nedosáhnou fenolické zralosti a můžeme se setkávat s nepříjemnými drsnými tříslovinami. Tento nedostatek však umí dobrý vinař vykompenzovat zráním vína v sudech, kdy získávají jemné, sametové tříslo.

Fratava

Vznikla křížením Frankovky a Svatovavřineckého v roce 1973 díky panu Glosovi.

Ve vůni najdeme ovocné a kořenité složky, často konzervované ovoce až povidlové tóny. V chuti se dá objevit červené zralé ovoce, marmeláda, kořenité tóny.

Vína se pro nižší aciditu dají konzumovat již jako mladá, ale jsou vhodná i k delšímu zrání, jemná bariková úprava jim dodá další rozměr.

Štítky

Globální oteplování a jeho vliv

Výše uvedená informace o chladném klimatu a jeho vlivu na červená vína se může díky globálnímu oteplování změnit. Možná za nějakých 50 let bude Česká republika rájem pro vína červená.

Sledujte náš YouTube kanál, aby vám neutekly další díly seriálu Ve víně je pravda.
Navštivte také stránky Vinařství Vican.