Čokoláda vs. životní prostředí

Čokoláda vs. životní prostředí

V roce 2018 spotřeboval každý občan České republiky průměrně necelé tři kilogramy čokolády za rok. To byl nárůst o více jak dvacet procent ve srovnání s rokem 2008.

Je možné s výrobou tak oblíbené pochutiny spojovat něco neekologického? Proč se v souvislosti s čokoládou řeší životní prostředí?

Možná úskalí

Jako každá lidská činnost má i pěstování čokolády svá úskalí.  O co konkrétního jde? V případě hlavních producentů kakaových bobů po celém světě jde především o následující negativní vlivy na životní prostředí.

Odlesňování pralesů

Jedním z hlavních negativních vlivů nejen při pěstování čokolády je potřeba zemědělské půdy. Ta se získává odlesňováním a kácením zejména deštných pralesů.

Přestože čokoláda může mít pozitivní vliv na lidské zdraví, nesmí být vyráběna způsobem, který lidskému zdraví ubližuje z druhé strany.

Dětská práce

Dalším zásadním vlivem na prostředí, v jakém žijeme, je nucená dětská práce. Jedná se zejména o problém afrických a jihoamerických producentů kakaových bobů.

Mezinárodní organizace se proto zasazují o to, aby do produkce čokolády nesměly být nuceně zapojovány děti jako levné pracovní síly.

Neférový obchod

Třetím významným negativním dopadem na prostředí k životu je neférovost často spojená s nákupem základní suroviny pro výroby oblíbené čokolády. Cílem je, aby samotní výrobci a producenti dostali zaplaceno spravedlivě a dostatečně.

Některé vládní i nevládní organizace za tímto účelem zřídily různé certifikáty zajišťující férovost při výrobě daného druhu čokolády.

Snaha se cení

Máme-li spravedlivě posoudit pokrok v oblasti zmenšení dopadu pěstování čokolády na životní prostředí, ve kterém žijeme, pak musíme konstatovat, že k pokroku dochází. Iniciativa, do níž je dokonce zapojen i britský král Charles III., přinesla například již zmíněné označování pomocí certifikátů.

Další dobrou zprávou je, že společné cíle v oblasti pěstování kakaa podepsalo už více jak dvanáct významných celosvětových výrobců čokolády a další se přidávají.

Štítky

Ekočokoláda

Jak poznáte, že je čokoláda „ekologická“ a férová k lidem i životnímu prostředí? Na mnoha výrobcích prodávaných v Česku můžete narazit na certifikáty zaručující férovost daného produktu.

Jde především o certifikáty „Fairtrade Foundation“, „Fainforest Alliance Certified“, „UTZ Certified“ nebo „EU Ecolabel“.