Ve víně je pravda - Zbytkový cukr

Ve víně je pravda - Zbytkový cukr

Kdo pije sladká vína, tak tomu prý nerozumí... Tak pozor, tenhle mýtus dneska zbouráme!

Vína u nás podle vinařského zákona řadíme, dle zbytkového cukru, do čtyř kategorií - suché, polosuché, polosladké a sladké.

Přesné hodnoty stanovuje vinařský zákon a je fajn si je přibližně pamatovat. Zazní i ve videu.

U přívlastkových vín je potřeba mít na paměti, že veškerý cukr v nich je přírodní, tedy z hroznů. Při výrobě se vinař rozhodl, že zastaví kvašení a ve víně nechá určité množství zbytkového cukru a vznikne tak třeba víno polosuché.

Chuťové buňky

O tom, jaké víno nám bude chutnat, rozhoduje náš hardware a software.

Hardware jsou naše chuťové buňky. Čím jich máme víc, tím jsme senzitivnější a tíhneme spíše k těm sladkým vínům. A kafe bez mléka je pro nás černá můra.

Pokud jich máme hodně málo, tak nám nevadí ani taková ta drsná červené vína a možná bysme uspěli i na soutěži v pojídání chilly papriček. Tohle naše nastavení dané od přírody můžeme vylepšovat softwarem, který nahrajeme.

Štítky

Vše se dá natrénovat

Tedy tím, že se budeme o víno zajímat, chodit na degustace a zkoušet. A když to budete dělat poctivě, tak věřím, že i hodně senzitivní lidé si najdou své oblíbené suché červené a naopak. Tak do toho!

Sledujte náš YouTube kanál, aby vám neutekly další díly seriálu Ve víně je pravda.
Navštivte také stránky Vinařství Vican.