Princip těžby kryptoměn

Princip těžby kryptoměn

Těžba kryptoměn se stala celosvětovým fenoménem. Bitcoin, Ripple, Ethereum nebo tisíce dalších kryptoměn ovládly svět.

Jde skutečně o způsob snadného zbohatnutí? Jaký je reálný princip těžby kryptoměn?

Základní pojmy

Aby se dalo principu těžby kryptoměn porozumět, musíme nejprve pochopit několik klíčových pojmů s jejich těžbou úzce spojených.

Jde o následující názvy, které komplexně ukazují, jak se vlastně kryptoměny těží.

Blockchain

Tento anglický výraz doslova znamená „řetěz z bloků“. Každý jednotlivý blok je tvořen účetní knihou s životností deset minut. Účetní kniha obsahuje:
 

  • pohyby neboli transakce mezi adresami,

  • nonce – číslo přidávající se na konec každého bloku,

  • hash – skládající se z dat předchozího bloku převedených do speciálního čísla (jako když text převedete do morseovky).

Každý blok z řetězu má tedy svůj jedinečný hash. A ten se snaží objevit a rozluštit takzvaní těžaři kryptoměn.

Těžaři

Těžaři mají za cíl rozluštit již zmiňovaný hash bloků. Aby se jim to povedlo, musejí zkoušet kombinovat nonce daného bloku. Buď se jim to podaří, nebo ne. Těžba kryptoměn je z tohoto pohledu vlastně loterií o štěstí.

Ve chvíli, kdy se těžaři podaří vypočítat správný nonce, získá i správný hash celého bloku. Za to mu patří odměna například několika Bitcoinů.

Závod ale pokračuje zaměřením se na další blok. Tím vzniká řetěz dalších bloků neboli dat. Jednotlivé bloky musí být ověřovány. Ve světě kryptoměn neexistuje dozorčí orgán a tak všechny transakce ověřují ostatní těžaři.

Náročná těžba

Více těžařů přirozeně znamená více vytěžené kryptoměny. Aby to nešlo tak snadno, vložil tvůrce Bitcoinu Satoshi Nakamoto do jeho zdrojového kódu autoregulační mechanismus adekvátně a průběžně ztěžující náročnost těžby. Díky tomu se pravidelně těžba Bitcoinů ztěžuje a ztěžuje.

Těžba Bitcoinů i ostatních kryptoměn je dnes už v domácích podmínkách prakticky prodělečnou činností. Náklady spojené s elektřinou a nutné technické vybavení učinily těžbu kryptoměn méně dosažitelnou. 


Novodobá těžba zlata

Těžba kryptoměn bývá občas přirovnávána k těžbě doslovného zlata. Jde o výstižnou podobu.

Stejně jako u doslovného zlata musíte být trpěliví, zainvestovat do těžby a pak věřit, že se na vás jednoho dne usměje štěstí.

Jak říká jeden starý biblický citát, musíte po tom "pátrat jako po schovaných pokladech".