Stojí za to sledovat Rod draka?

Stojí za to sledovat Rod draka?

Hra o trůny byla v dobách své největší slávy velebena jak fanoušky knižní předlohy, tak i jedinci, kteří byli knihami J.R.R. Martina nepolíbení. Žel hlavně poslední dvě série nebyly přijaty zrovna dvakrát dobře, což se však na sledovanosti finále příliš nepodepsalo.

Pověst dokonalého seriálu už ovšem byla pošramocena a kdoví, kolik diváků by nakonec odpadlo, kdyby vše nekončilo osmou sezónou. 

Možná proto se Rod draka, nejnovější seriálový příspěvek ze světa Písní ledu a ohně, připravoval tak dlouho. Tvůrci nechtěli opakovat chyby svých předchůdců, a tak si dali pěkně na čas. Povedlo se?

Návrat do Západozemí

Není potřeba chodit dlouho okolo Železného trůnu. Rod draka pozitivně hodnotí jak diváci, tak i kritici. Návrat se povedl na jedničku s hvězdou, a to hlavně proto, že se seriál vrátil ke svým kořenům.

Řeč je nejen o zasazení děje, který se odehrává zhruba dvě století před původním seriálem i knižní sérií, ale rovněž i o inteligenci scénáře.

Ke konci Her o trůny byla tvůrcům vyčítána velká uspěchanost, špatná práce s postavami a příliš velký důraz na megalomanské trikové scény. Tak toho se divák v Rodu draka rozhodně nedočká, tedy až na ty trikové scény, které jsou však dávkovány v mnohem menších porcích než minule.

Jak již bylo naznačeno výše, Rod draka není přímým pokračováním minulého seriálu, ale jeho prequelem. Nový počin vycházející z dílen HBO se tentokrát nezaměřuje primárně na rod Starků či Lannisterů, ale hlavní roli zde hrají Targaryeni, toho času na vrcholu své moci. V seriálu nezpochybnitelně vládnou celému Západozemí. 

Ovšem pozor, není to žádná nuda. I když v této době nemá žádný z hlavních rodů ambice/sílu všemocné albíny sesadit, o Železný trůn se zde bude hrát stejně.

Tentokrát však o něj budou bojovat samotní Targaryeni mezi sebou, konkrétně králova dcera Rhaenyra a králův bratr Daemon. 

Sex, krev a draci

Seriál vychází, stejně jako jeho předchůdce z knižní předlohy J.R.R. Martina. Sice čerpá i z Písní ledu a ohně, nicméně největším zdrojem inspirace je v tomto případě kniha Oheň a krev. A inspirace je vhodně zvolené slovo, jelikož seriál se v mnohém odlišuje.

Původně totiž během Tance draků, jak se targaryneské občasné válce v Západozemí také říká, proti sobě nastoupila Rhaenyra a Aegon II, její nevlastní bratr.

Změn je v seriálu oproti knižní předloze samozřejmě vice, avšak kdo není vyloženě hnidopich, rozhodně zklamán nebude.

Stále se jedná o dílo, ve kterém se nešetří sexem, krví a samozřejmě také draky. Ani dvě staletí před uchvácením Železného trůnu Robertem Baratheonem nežily v Západozemí žádné měkkoty, které by své spory řešily pěveckými souboji na folkových festivalech.

Štítky

Má vše, co má mít

Jedná se o propracovanou záležitost jak po technické, tak i scénáristické a samozřejmě rovněž herecké stránce. V tomto ohledu není seriálu moc co vytknout.

Je otázka, kam se bude děj ubírat v dalších řadách, které se již chystají. Jestli si ale seriál zachová stejnou kvalitu jako doposud, milovníci intrik, potoků krve i obnažených těl se mají na co těšit.