Chuti sladkého se hned nic nevyrovná

Chuti sladkého se hned nic nevyrovná

Výsledky průzkumu mezi veřejností v letošním roce 2017 ukázali, že až 90 % Čechů si dá nějakou sladkost alespoň jedenkrát za týden. Třetina pak dokonce pojídá nějakou tu cukrovinku i několikrát denně.

Rekordmani sice nejsme, dohání nás Slováci a vítězi se stali Bulhaři. V Bulharsku si sladké několikrát za týden dopřává až 95 % populace obyvatel.

Není cukr jako cukr

Sladkosti jsou plné cukrů. Ale je dobré mít na paměti, že není cukr jako cukr. Sacharidy spolu s bílkovinami, vlákninou, (zdravými) tuky patří k základním organickým látkám, které jsou nezbytné pro fungování lidského těla. Někdy je termín cukry nesprávně zaměňován s pojmem sacharid.

Termínem cukr se správně myslí přírodní sladidlo nebo sladká pochutina. Vyrábí se průmyslově jako potravinářská surovina v cukrovarech.

Nejčastějšími jsou třtinový nebo bílý cukr z řepy. Nenechte se ale zmást. Hnědá barva cukru nemusí být hned záruka toho, že jste koupili třtinový cukr. Bílý cukr z cukrové řepy bývá často dobarvován (hněden).

Chemicky je řepný cukr sacharózou. Odborně řečeno je to disacharid, který je složen z jedné molekuly fruktózy a jedné molekuly glukózy.

Sacharidy pro život potřebujeme

I když nadměrná konzumace sladkého není nic správného pro zdravý životní styl, vaše tělo potřebuje přijímat sacharidy. Je potřeba ale přemýšlet nad tím, co sladkého sníte. Dortík nebo ovoce?

V případe konzumace pouze jednoduchých cukrů (tedy ne disacharidů ani polysacharidů), je velká pravděpodobnost, že přebytečná energie se dotyčnému uloží do tukových zásob.

Pokud by tento stravovací trend přetrvával dlouhodobě, jedinec si koleduje o propuknutí jedné z nejrozšířenější a bohužel velmi podceňované choroby ve společnosti. Řeč je o cukrovce.

Proto je potřeba umět sacharidy rozdělovat. Podle množství molekul sacharidy dělíme do následujících skupin: monosacharidy (například glukóza a fruktóza), svalové glykogeny, disacharidy (například sacharóza alias náš cukr) a polysacharidy. Právě poslední skupina by měla být hlavní složkou naší potravy.

Sladké čokoládové potěšení

Čokolády, zejména ty dochucované a s nízkým procentem kakaového prášku, nejsou zástupcem potraviny, která obsahuje polysacharidy.

Tedy primárně se nejedná o potravinu, která by obohacovala náš zdravý jídelníček. Avšak obsahuje jisté procento flavonoidů a některé studie poukazují na jejich pozitivní vliv na kardiovaskulární systém (například krevní tlak).

Čokoláda je pochoutka, která bezesporu patří k světově nejoblíbenějším sladkostem na světě. Češi sice nejsou jejími největšími konzumenty (těmi jsou Švýcaři), ale v rámci sladkého mlsání si ji dopřávají.

Však i vy můžete vyrazit na čokoládový teambuilding a ochutnat vlastnoručně vyrobenou tabulku.

Štítky

Mlsejte zdravý cukr

Lidé často zaměňují pojmy cukr a sacharidy. Řepný cukr je sacharóza, což je disacharid, tedy jen jedna z řady podskupin mezi sacharidy.

Běžná čokoláda sice neobsahuje pouze “zdravé cukry”, ale nejen Češi si ji přesto rádi dopřávají. Však jsou podle studií velkými konzumenty sladkého. Co si ale vyrobit svou vlastní čokoládu?