S chutí evropských vín

S chutí evropských vín

Zahraniční vína u nás mají velmi dobrý zvuk. Evropské vinařské oblasti mají celosvětové renomé a pěstování vína je zde často spojeno s bohatou historickou tradicí, kterou je možné objevovat spolu s ochutnáváním.

Vždyť každé víno vypráví něco o oblasti, ve které vyrostlo a vzniklo.

Itálie – vinařský ráj

O Itálii můžeme v nadsázce říct, že je to jedna velká vinice. Víno se tam pěstuje téměř všude a také se mu tam velmi dobře daří.

Přesto jsou mezi víny z různých italských oblastí velké rozdíly – někdy mají blíž k horám než k moři, jindy se na specifické chuti projevuje sopečná půda.

Začněme tím nejlepším – piemontská vína. Pokud narazíte na víno z oblasti Piemont, která se nachází na hranicích s Francií a Švýcarskem, pravděpodobně nesáhnete vedle.

Vína z této oblasti jsou zřejmě tím nejlepším, co může italské vinařství nabídnout. Pocházejí z kopcovitého terénu, vyhrávají prestižní mezinárodní ceny a získaly si věhlas po celém světě.

Za vinařskou turistikou se často jezdí do Toskánska – je to jedna z nejstarším vinařských oblastí vůbec. S vynikajícím vínem se tu pojí i bohatá historie (vždyť v Toskánsku leží i slavná Florencie!), a téměř celoroční krásné počasí.

Další zajímavou italskou vinařskou oblastí je pak Benátsko, které je opět oblíbenou turistickou destinací a právě odtud se do světa vyváží známé prosecco.

Zmiňme i vína z italských ostrovů, třeba ta sicilská.

Kam za vínem, když ne do Francie?

Bordeaux, kdo by o něm neslyšel? Právě v této oblasti se dělají ta nejznámější a možná i nejlepší francouzská vína. Jsou pro ni typická spíš červená vína, například odrůdy Cabernet Sauvignon nebo Merlot, najdeme zde však i dostatek odrůd bílých hroznů.

Svými výjimečnými víny je proslulá oblast Burgundska. Právě sem se jezdí za vynikajícím rulandským modrým, součástí této oblasti je však i město Beaujolais, které si možná starší ročníky spojí s francouzskými víny jako první.

Pokud dáváte přednost spíše bílým vínům, vyplatí se sáhnout po produkci alsaských vinic, specifická vína najdeme na Korsice a samozřejmě nezapomínejme na Champagne, která dala své jméno šumivým vínům.

Méně známé vinařské země

Zatím jsme zmiňovali ty nejznámější oblasti. Vynikající vína se však dělají téměř v celé Evropě, stačí je objevit. Pozornost si pomalu získávají vína z Balkánu – chorvatská, bulharská nebo třeba makedonská.

Především chorvatské vinařství se vzmáhá a v posledních letech si ze světových soutěží tamější vína odvážejí celou řadu ocenění.

Severní Makedonie se zase může pochlubit těžkými červenými víny. Roste produkce rumunských vín, které v sobě kombinují výhodu karpatského klimatu, které činí jejich chuť specifickou, a znalosti a um francouzských vinařů, kteří zde ve velké míře našli nové pole působnosti.

Skvělá vína se k nám dováží i z Rakouska a Slovenska a ve výčtu samozřejmě nezapomeňme ani na domácí vína moravská a česká.

Štítky

Evropa a její vína

Dějiny vína jsou dějinami Evropy. Každá sklenka vína, kterou si vychutnáme, je ovlivněna nejen geografickými a podnebními podmínkami, ale i historií, která se danou vinařskou oblastí prohnala.

Cestování je v současné době ztížené, možná však není špatný nápad začít Evropu poznávat skrz její vína.

Dobře k tomu poslouží řada publikací nebo třeba řízená degustace, která může probíhat naživo, ale i on-line.