Ve víně je pravda - Naše typické odrůdy - 1. díl

Ve víně je pravda - Naše typické odrůdy - 1. díl

Česká republika patří v kontextu evropského vinařství mezi státy se studeným klimatem a v podstatě představuje severní hranici pěstování vína v Evropě. Tyto podmínky svědčí nejvíce bílým aromatickým vínům.  

V době zrání hroznů (babí léto) jsou totiž přes den ještě poměrně vysoké teploty, které svědčí vytváření cukrů. Přes noc naopak už bývá dostatečně chladno, což je dobré pro kyseliny a aroma.  

A to naši předci dobře věděli, takže se zaměřili na šlechtění přesně tohoto typu vín.

Pálava 

Jedná se o křížence Tramínu červeného a Mülleru Thurgau. Byla vyšlechtěna už v roce 1953 panem Veverkou. Ale do povědomí široké veřejnosti se dostává až kolem roku 2000. V současné době se jedná o jedno z nejoblíbenějších vín u nás. A proto se taky často falšuje.  

Takže pokud narazíte na podezřele levnou Pálavu jakožto sudovku, můžete si být jistí, že se jedná o nějakou její napodobeninu.  

Proto si raději najděte svého vinaře, kde si budete jistí, že pijete opravdu Pálavu. Typická Pálava chutná a voní velmi podobně jako Tramín – tóny růže, mandarinky, kořenitosti, acidita však bývá výrazně vyšší. 

Muškát moravský 

Vznikl křížením Muškátu Ottonel a Prachtraube, odtud pracovní název, který se i dnes používá MOPR. 

Typová vína mají světle žlutou barvu, výraznou muškátovou vůni, někdy s tóny černého rybízu, chuť lehčí, s nižším obsahem kyselin. Ve vůni a chuti můžeme hledat muškát, černý rybíz, příjemnou lehkost spojenou s ovocnými tóny. 

Štítky

Buďte mistrem slepé degustace 

Pokud si jednou "načucháte a napijete" muškát, už si ho nikdy nemůžete splést s jiným vínem. Pro zjednodušení si představte, že jste právě přivoněli a zakousli se do čerstvého hroznu na osluněné vinici. 

Sledujte náš YouTube kanál, aby vám neutekly další díly seriálu Ve víně je pravda.
Navštivte také stránky Vinařství Vican.