Proč milujeme únikové hry

Proč milujeme únikové hry

Milujeme filmy. Milujeme počítačové hry. Kombinací obou těchto vášní vznikly únikové hry. Nejen v Česku jejich obliba prudce vzrůstá.

Čím to je? V čem je jejich kouzlo?

Jak to všechno začalo

Sen, co se zdá jen vám, je sen. Sen, co se zdá nám všem, je realita.“ Výrok neznámého autora potvrzuje trend dnešní doby: rádi sníme. A jsme ještě raději, když se naše sny mění v realitu

Když se v roce 1968 vymyslel americký vědec Ivan Sutherland první zobrazovací zařízení nositelné na hlavně, nikdo by si nepomyslel, že se jednou virtuální realita stane tak moc reálná, že bude každodenní skutečností.

Stejně tak nikdo netušil, když se v roce 2007 otevřel první reálný Escape Room v Japonsku, že se rozšíří do dalších desítek zemí světa a stane se novodobým živým snem.

Únikové hry jsou založeny na oblíbených počítačových hrách takzvaných devadesátek. První quest s názvem „Tajemný dům“ byl vytvořen v roce 1980 společností Sierra On-line. Bylo to ve stejném roce, kdy Apple II uveřejnil hru Wizzard and Princess.

První počítačová hra mající cíl uniknout z místnosti s pomocí všelijakých dostupných předmětů se jmenovala Noctropolis. Psal se rok 1994.

Emoce i rozum v jednom okamžiku

Únikové hry umožňují prožívat nejrůznější emoce, a přitom používat rozum. Rádi se bojíme, když cítíme tajemno. Milujeme napětí. Mysterióznost nás přitahuje.

Neřešitelné úkoly na druhé straně provokují naši logiku a nutí nás hledat řešení v neřešitelném. Rádi si volíme kompozici prostředí, které nám nejvíce sedí.

Může jít o vesmírnou stanici, vězeňskou celu, návrat do středověku nebo deaktivaci nálože chystající se vybouchnout. Chceme vyzkoušet to, co jsme si nikdy vyzkoušet nemohli.

Kromě toho všeho únikovky dokonale působí na další lidské smysly. Kromě očí jsou to dokonalé i autentické zvukové efekty, všelijaké vůně a pachy, pocit zimy, vedra nebo vichřice. Do únikové hry je nakonec zapojena každá buňka našeho těla.

Široký výběr

Jak už bylo uvedeno, kompozice i témata jednotlivých únikových her jsou široké. Opravdu záleží především na vašem vkusu.

Mezi ta nejzajímavější patří středověký rámec, historie druhé světové války, operace tajných služeb, mysteriózní setkání, filmové kompozice především v režii kouzel a čar nebo novodobé a futuristické science fiction.

Štítky

Únik od reality?

Potřebujete-li únik od reality, nemusíte brát do ruky jen mobil. Vyzkoušejte skutečné únikové hry. Investujte do nezapomenutelných zážitků. Brýle virtuální reality už nestačí. Potřebujete žít svůj sen v reálu.

V Česku můžete vybírat z více jak tří stovek únikových her, v Praze pak z více jak 150.