Seriál Wednesday je Addamsova rodina na steroidech

Seriál Wednesday je Addamsova rodina na steroidech

Je jen málo seriálu, které v roce 2022 tak zásadním způsobem zvířily hladinu televizní zábavy jako právě Wednesday.

Není ani divu, jelikož se jedná o nevšední záležitost, která má sílu přitáhnout k obrazovce i jedince nemající teenagerské seriály vůbec v oblibě. 

Populární předloha 

Seriál měl už od počátku dvě zásadní výhody oproti konkurenci – předlohu a režiséra. Wednesday je vlastně takovým pokračováním/nepokračováním oblíbené Addamsovy rodiny.

Tentokrát se ale scénář nezaměřuje na celou rodinu, ale pouze na její jednu malou část, konkrétně na dceru Wednesday. 

Zde už to však není malá, trochu děsivá holčička mající zálibu v popravčích sekerách a mučících nástrojích všeho druhu. Wednesday nám vyrostla a změnila se v mladou náctiletou dámu.

Osobitý styl ani záliby ji ovšem s věkem neopustily. Naštěstí.

Comeback Tima Burtona

Seriálu vdechl život osobitý režisér Tim Burton, který už má na kontě takové nádherné bizarnosti, jako jsou třeba Střihoruký Edvard, Beetlejuice či Ukradené Vánoce.

Původně měl dokonce na začátku devadesátých let natočit o Addamsově rodině první celovečerní film, nicméně závazky na jiném projektu mu to nakonec znemožnily. 

Tenkrát si však Tim Burton svou šanci uniknout nenechal a své role se zhostil na výbornou. Dá se tak říci, že po více jak třiceti letech se kruh uzavřel.

Dominuje chytrý scénář a skvělé obsazení

Wednesday Addamsová není zrovna typickým puberťákem, který by dokázal kdovíjak dobře vycházet se svými vrstevníky. A to je jeden z hlavních důvodů, proč se nakonec její rodiče rozhodnou poslat dívku studovat na Nevermorskou akademii.  

Ta už od pohledu nepůsobí jako typická americká střední škola. Nejde jen o architekturu, ale hlavně o studenty. 

Ti se totiž z valné části rekrutují z nadpřirozených bytostí, jako jsou vlkodlaci, upíři nebo sirény. To se trochu bije s původní předlohou, jelikož tam se nikdo takový nevyskytoval.

S magií a tajemnem se v Addamsově rodině vždy v hojné míře koketovalo, nicméně mimo chodící ruky (i ta je součástí tohoto seriálu) zůstávaly předchozí seriály i filmy, co se nadpřirozena týče, docela při zemi.

I když se prvky magie v seriálu objevují, rozhodně není možné očekávat nic na úrovni Harryho Pottera, i když jinak mají obě díla mnoho společného.

Nejde ani o žádné srdceryvné melodrama o holce, která nezapadá do kolektivu. Wednesday je hlavně detektivka s atypickou hlavní hrdinkou, která stojí a padá na výborném scénáři a skvěle napsaných i zahraných postavách.

Hlavní ženská role

Největším esem v rukávu je však samotná představitelka Wednesday, Jenna Ortega.

Její výkon je skutečně velmi působivý. Jenna se skutečně dokázala do své postavy doslova převtělit a dnes si jen málokdo dokáže představit, že by se snad někdo dokázal této role zhostit lépe.

S některými prvky typickými pro seriálovou Wednesday přišla navíc samotná herečka. Řeč je hlavně o nemrkání a samozřejmě i o dnes již legendárním tanci, který vymyslela sama Jenna zcela od píky.

Štítky

Ultimátní hit Netflixu

Jedná se o seriál, který možná nedokáže na první dobrou zaujmout úplně každého. Kdo však má rád styl Tima Burtona a dobré detektivky, ideálně z netradičního prostředí, ten si přijde na své.