Jak se stát somelierem

Jak se stát somelierem

Češi ho milují. Jeho spotřeba rok od roku stoupá. Patří k tradici předanou od našich předků. O čem je řeč? O vínu.

V Česku se ze dvou třetin konzumuje víno bílé, z jedné třetiny pak víno červené. Pochází jak z tuzemska, tak i ze zahraničí. A jeho obliba neustále roste.

Jak jste na tom vy? Rozumíte vínu? 

Jak se stát somelierem?

Starověký král Šalomoun o vínu napsal: „Víno zpříjemňuje život.“ Pokud jste milovníky vína, jak se můžete stát odborníky na jeho testování?

Máme pro vás 8 kroků, které vám v tom pomůžou. A ve kterých se prokáže, zda jste perspektivními odborníky na víno.

1. krok – k odbornosti se musíte „propít“

  • Začněte pít víno, které vám nejvíce chutná – bez ochutnávek vína se z vás odborníci nestanou

  • Someliéři říkají, že s každou vypitou lahví vína vzniká touha a chuť poznat další chuť a odstín

  • To samozřejmě neznamená, že by se z vás měli stát alkoholici – pijte střídmě a s rozumem

2. krok – neustále hledejte své top víno

  • Takové víno poznáte ihned po vypití první skleničky

  • Pití vína je srdeční záležitostí – hledejte dál a dál značky vína, které obsadí první místo na vašem pomyšleném stupni vítězů

3. krok – nutná je vytrvalost

  • Stát se somelierem je běh na dlouhou trať – potřebujete vytrvalost

  • Přestože zpočátku necítíte onu vychvalovanou „třešňovou“ příchuť vína, nevzdávejte to

4. krok – nezapomeňte na teorii

  • Být znalcem vína není jen o jeho pití – bez teorie se neobejdete

  • Vyberte si knihu, která vás dobře seznámí s detaily jednotlivých druhů vína a není jen obecná

5. krok – investujte do dražších vín

  • Nepijte stále své oblíbené značky za stovku

  • Nebojte se investovat do dražších značek vín – jedině tak se posouváte dál; posuňte se o level výš

6. krok – zkoušejte komplexnost vín

  • Jakmile dosáhnete úrovně, kdy poznáváte druhy vín, rozpoznáte vína plná i neobyčejná, stáváte se odborníkem

  • Dál rozvíjejte komplexnost a eleganci jednotlivých vín

  • Someliér by měl rozpoznat komplexnost vína – to zahrnuje minimálně dva ovocné tóny a tři další tóny

7. krok – nezapomínejte na odpočinek

  • Každý degustátor nechává čas od času odpočívat své chuťové pohárky

  • Na tento krok nezapomeňte zejména tehdy, přijdou-li vám všechna vína stejná

8. krok – zrození degustátora

  • Poznáváte rozdíly v jednotlivých ročnících vína

  • Rozpoznáte regiony a odrůdy vína

Degustátor vína nebo somelier

Degustátor vína je osoba, která se specializuje na ochutnávání a hodnocení vín. Degustátor vína se může zabývat různými aspekty vín, včetně jejich chuti, vůně, barvy a celkového dojmu.

Degustátoři vína mohou pracovat pro vinařské společnosti, pro vinařské obchody nebo pro vinařské kluby, nebo se mohou věnovat hodnocení vín jako samostatní odborníci.

Somelier je osoba, která se specializuje na servírování a poradenství ohledně vín. Somelier je obvykle zaměstnancem v restauraci nebo hotelu a je odpovědný za výběr a servírování vín, která budou nejlépe ladit s jídly podávanými v daném podniku.

Somelier také může poskytovat rady zákazníkům ohledně toho, jaká vína by mohla nejlépe zapadat k jednotlivým pokrmům a může také pomoci s výběrem vín ze široké nabídky daného podniku.

Zatímco degustátor vína se zaměřuje především na ochutnávání a hodnocení vín, somelier se zaměřuje na servírování a poradenství ohledně vín v rámci podniku nebo restaurace.

Obě profese vyžadují velké množství znalostí o vínech a schopnost je ochutnávat a rozlišovat mezi různými vzorky.

Štítky

Zralost přichází s časem

Somelierem se může stát každý milovník vína. Obrňte se trpělivostí a stanovte si konkrétní cíle. Nenechte se odradit počátečním neúspěchem.

Zralost přichází s časem. Víno je dar od Boha.