Ve víně je pravda - Kocovina

Ve víně je pravda - Kocovina

Víno je kultivovaný nápoj, mělo by se pít střídmě a pro potěšení, nikoliv k navození opilosti.

Přesto si troufám říct, že i při pití vína se kocovině sem tam nevyhneme.

Jak vlastně vzniká a proč nás u ní tak děsně bolí hlava? Dá se nějak léčit?

Kocovina z vědeckého hlediska

Alkohol se v našem těle přeměňuje na acetaldehyd. Alkohol a acetaldehyd mají na organismus zcela odlišné účinky.

Alkohol způsobuje euforii, dobrou náladu a ztrátu zábran. Acetaldehyd je mnohem agresivnější toxická látka, poškozuje buňky a jejím působením právě vznikají klasické příznaky kocoviny. Alkohol dále blokuje antidiuretický hormon, který brání ztrátě tekutin a tím vzniká dehydratace a z těla se odplavují důležité minerály.

Dalším aspektem kocoviny je snížená hladina krevního cukru - hypoglykémie. Játra se totiž soustřeďují na odbourávání alkoholu a nemají tolik času na uvolňování cukru do krve.

Jak tedy vidíme, kocovina je kombinací působení acetaldehydu, hypertonického prostředí organismu, dehydratace a hypoglykémie.

Lék na kocovinu?

Nejlepší je se vůbec neopít, ale pozdě bycha honit, že ano? Takže předně je potřeba doplnit tekutiny i minerály, a to ve velkém. No a taky vyřešit tu hypoglykémii. I když se to zdá nemožné, je dobré něco sníst. Nejlépe vývar, nebo alespoň třeba celozrný chleba s máslem a šunkou či sýrem.

Zajímavých rad je určitě hodně. Pokud tedy máte svoje zaručené recepty, tak sem s nimi!

Sledujte náš YouTube kanál, aby vám neutekly další díly seriálu Ve víně je pravda.
Navštivte také stránky Vinařství Vican.