Ve víně je pravda - Přívlastek

Ve víně je pravda - Přívlastek

Pokud pijete kvalitní moravské víno, tak na každé etiketě objevíte nápis - víno s přívlastkem.

Možná až tak dobře nevíte, co to ten přívlastek vlastně je.

A proto pro vás máme nejenom článek, ale i video.

Pozdní sběr se nesbírá pozdě v noci

Jednoduše se dá říct, že přívlastek vychází ze zralosti hroznů při sběru. Ta se měří ve stupních normovaným moštoměrem a určuje kolik gramů přírodního cukru je v jednom litru šťávy.

Takže třeba pozdní sběr musí mít 20 stupňů normovaného moštoměru, tedy 200 gramů cukru v litru šťávy.

Tyto hodnoty jsou dány vinařským zákonem a při vinobraní je kontrolují důvěrníci státní zemedělské a potravinářské inspekce. Zapíše se hodnota cukernatosti i množství odrůdy v hektarech.

Takže si pak vinař nemůže vyrobit 3000 lahví Pálavy ve výběru z hroznů, když jí má třeba jen v pár řádcích.

Štítky

Víno pod drobnohledem

Druhá kontrola probíhá na výše uvedené inspekci před uvedením vína na trh. Ověřují, zda víno nemá nějakou vadu a odpovídá deklarované odrůdě. Poté víno dostane evidenční číslo jakosti, tedy jeho rodné číslo, jakožto jednoznačný identifikátor a může se začít prodávat.

Takže kdo pije kvalitní víno, nemusí mít obavy, v ČR je vše opravdu pod drobnohledem.

Sledujte náš YouTube kanál, aby vám neutekly další díly seriálu Ve víně je pravda.
Navštivte také stránky Vinařství Vican.